Monday, May 11, 2015

Οι περιπέτειες του Χακ Φιν

  Παραμυθάς και ατρόμητος, ο Χακ Φιν μπλέκει σε αναρίθμητες περιπέτειες για να γλυτώσει τον ίδιο και τον φίλο του, τον νέγρο σκλάβο, Τζιμ από την καταπιεστικό μικρόκοσμο του χωριού τους. Κάπου ανάμεσα στα ταξίδια με την σχεδία και στα σκηνοθετικά τερτίπια του μικρού Φιν, έρχεται η καταπρόσωπο γροθιά του Μαρκ Τουέιν στον πουριτανικό κόσμο της Δύσης. Με αφηγητή ένα μικρό αγόρι, μόλις 13 ετών, ο συγγραφέας θίγει το θέμα της δουλείας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ατομικής ηθικής, που αδιαμφισβήτητα βρισκόταν σε μεγάλη σύγχυση εκείνη την εποχή. 
  Το βιβλίο έχει λογοκριθεί μέχρι και σήμερα για την γλώσσα του και για την επιλογή ορισμένων στερεότυπων χαρακτηριστικών που διάλεξε ο συγγραφέας να προσδώσει στους ήρωες του. Στοιχεία που εύκολα ξεπερνιούνται κατά την γνώμη μου, μιας και το μυθιστόρημα κατάφερε κάτι που δεν κατάφερε κανένα άλλο σε τέτοιο βαθμό, να φωτογραφίσει την εποχή του. 
  Σχεδόν τετρακόσιες σελίδες ευφάνταστο και ακούραστο υλικό είναι ιδανικό για κάθε προβληματισμένο έφηβο και απαραίτητο για κάθε ενήλικα που σέβεται τον εαυτό του.

0 comments :

Post a Comment