Friday, August 7, 2015

Όπου δεν υπάρχει φαντασία, δεν υπάρχει τρόμος III

  Το τρίτο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος στον Σέρλοκ Χολμς είναι γεγονός. Σε αυτή την ανάρτηση θα περάσουν από τα μάτια σας οι δύο ταινίες του  Guy Ritchie και η τελευταία του Bill Condon, ή για να γίνω πιο κατανοητή, τα πρόσωπα του Robert Downey Jr και του Ian McKellen (ο Γκάνταλφ χωρίς την γενειάδα του, δηλαδή).
  Ήταν κάπου τον Νοέμβριο του 2009, όταν περνώντας έξω από ένα κινηματογράφο, είδα μερικά χρωματισμένα γράμματα να σχηματίζουν τις λέξεις Sherlock Holmes. Αυτό ήταν, ο ήρωας που με είχε ταξιδέψει με τόσες ιστορίες θα έπαιρνε σάρκα και οστά μπροστά στα μάτια μου. Τα εισιτήρια έκλεισαν και σύντομα ο Robert Downey Jr (που για τουλάχιστον μια βδομάδα υπήρξε ο αγαπημένος μου ηθοποιός) έσωζε τον μικρόκοσμο της Αγγλικής αριστοκρατείας και ο  Jude Law, πάντα πίσω του, φυλούσε τα νότα τους και έβαζε σε λογική της χαοτικές τους σκέψεις. Η ταινία είχε άμεση επιρροή από τα κόμιξ του Lionel Wingram, αλλά και από τον κλασσικό ήρωα του Conan Doyle. Υπήρχαν τα περισσότερα από τα "κλισέ" που ακολουθούν τον φανταστικό ήρωα, όμως η πλοκή του έργου ήταν αρκετά απομακρυσμένη από τις κλασσικές ιστορίες που έχουμε συνηθίσει. Ως γενικό σύνολο σίγουρα δεν ήταν άσχημο. Το έργο ήταν γεμάτο δράση και η παραγωγή πραγματικά γενναιόδωρη. Δυστυχώς, παρακολουθώντας αργότερα άλλες ταινίες του Downey κατάλαβα ότι το ταλέντο του περιορίζεται σε ένα μονάχα καλούπι, αυτό του Iron Man. Παρόλες τις προσπάθειες που έκανα να δω την ταινία χωρίς το φάντασμα της Marvel να με κυνηγά, δεν τα κατάφερα.
  Δύο χρόνια μετά, με το Παιχνίδι των σκιών να έχει πρωτοβγεί, κατάλαβα ότι ο Σέρλοκ Σουπερ Ήρωας δεν ήταν τελικά και τόσο κακή ιδέα. Η γνωστή δυάδα ξαναβγαίνει από το διαμέρισμα της Baker Street αυτή τη φορά για να αντιμετωπίσει τον αιώνιο εχθρό του Σέρλοκ, τον διαβολικό Δόκτωρ Μοριάρτι. Η δεύτερη ταινία ήταν εξίσου ενεργειακά έντονη με την πρώτη με πολλές σκηνές σωματικής αλλά και πνευματικής δράσης να την πλαισιώνουν. Η πλοκή πάλι ξέφευγε κατά πολύ από τα συνηθισμένα και για να κρατηθεί η ισορροπία μεταξύ οθόνης και βιβλίου ο σεναριογράφος επιστράτευσε αρκετά πρόσωπα των λογοτεχνικών ιστοριών. Γεμάτο από χαρακτήρες και σκηνές, το Παιχνίδι των σκιών έδωσε ένα θαυμάσιο τέλος στον Σέρλοκ Χολμς Man(!) ενθουσιάζοντας τους θαυμαστές της έβδομης τέχνης και της λογοτεχνίας.
 Ο κύριος Χολμς έκανε την πρεμιέρα του πριν από περίπου ενάμιση μήνα και έδωσε ίσως την πιο ανατρεπτική μορφή του μεγάλου ντεντέκτιβ μέχρι τώρα.  Θυμάστε τον νεαρό άνδρα που διασχίζει τα στενά του Λονδίνου με την σβελτάδα αίλουρου;  Έ να τον ξεχάσετε! Κάπου μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο ο Σέρλοκ, σε ηλικία άνω τον 90 ετών, ζει στην εξοχή  μαζί με την οικονόμο του και τον γιο της.  Ο αποσυρμένος πλέον ερευνητής περνάει την μέρα του ασχολούμενος με την μελισσοκομία, την λατρεμένη τέχνη στην οποία προσπαθεί να μυήσει και τον λιλιπούτιο φίλο του. Παρακολουθεί τον εαυτό του στο σινεμά και διαβάζει τα κατορθώματα του σε βιβλία  απογοητευμένος, καθώς όπως λέει τα περισσότερα είναι σκαρώματα του Γουάτσον και όχι η πραγματικότητα. Ιδιαίτερο κομμάτι της ιστορίας είναι η τελευταία υπόθεση του ντετέκτιβ, την οποία ο ίδιος προσπαθεί να θυμηθεί για να την μεταφέρει στο χαρτί. 
  Η εν λόγω ταινία είναι πολύ διαφορετική από ότι έχουμε δει σε κινηματογράφο και τηλεόραση. Ο  Ian McKellen δίνει για ακόμα μια φορά τον καλύτερο εαυτό, θυμίζοντας ότι η υποκριτική ικανότητα δεν έχει ηλικία.  Ταυτόχρονα, το έργο διαθέτει το στοιχείου του συναισθηματισμού που λείπει σε όλα τα υπόλοιπα παραδείγματα του αφιερώματος. Τέλος, το σενάριο είναι βασισμένο στο βιβλίο « A Slight Trick of the Mind» του Mitch Cullin, το οποίο θα φροντίσω να προμηθευτώ όσο πιο σύντομα γίνεται!


  Χάρηκα πολύ που μέσω αυτού του αφιερώματος μου δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσω για τον αγαπημένο μου ήρωα. Ο λόγος δεν είναι μόνο οι ασυναγώνιστες στιγμές σασπένς που μου έχει χαρίσει με τις ιστορίες του σε οποιαδήποτε μορφή του, αλλά και το γεγονός ότι με εισήγαγε στον κόσμο της λογοτεχνίας, ο οποίος παραμένει πνευματικό μου σπίτι μέχρι και τώρα. Ευχαριστώ Σέρλοκ!

0 comments :

Post a Comment